Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU BRODSKO-POSAVSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
17.03.2020.

COVID - 19 - Upute za djelatnike

U nastavku prenosimo upute za djelatnike koje su proslijeđene tijelima državne uprave. Navedenih uputa trebaju se pridržavati svi zaposlenici. 
 
Širu Uputu je proslijedilo i Ravnateljstvo policije dopisom br.: 511-01-42-20-2 od 16. ožujka 2020. godine „Preporuka za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirusa, COVID-19, dopis Ministarstva uprave“.
 
Također, Ravnateljstvo policije 13. ožujka 2020. godine poslalo je uputu svim policijskim upravama u svezi mjera zaštite i samozaštite policijskih službenika broj: 511-01-42-20-1 .
 
Policijski službenici, ovisno o poslovima na kojima su raspoređeni, mogu imati obvezu izlaganja određenim opasnostima no isključivo, smatramo,  ako imaju osigurana adekvatna sredstva zaštite (maske, rukavice, zaštitne naočale…), sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva uprave.
 
Problem je za sada neujednačena praksa po različitim policijskim uprava i ustrojstvenim jedinicama, iako ih prije navedene upute OBVEZUJU.
 
Smatramo kako se, ukoliko sredstva zaštite ili radni uvjeti nisu osigurani, u tim slučajevima rad mora odgoditi do osiguranja uvjeta. Rizik zaraze za nezaštićene djelatnike te njezino širenje prevelik je ako nisu osigurane mjere zaštite. Stoga je potrebno osigurati uvjete rada sukladno uputi nadležnih tijela, bez kojih se rad ne bi trebao provoditi.
 
Sindikat policije Hrvatske u svrhu prikupljanja svih eventualno korisnih informacija o mjerama i zaštiti koje se provode u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa COVID-19 otvorio je e-mail adrese:
 
covid-19@sindikatpolicije.hr i korona@sindikatpolicije.hr
 
na koje možete poslati informacije ili pritužbe ukoliko smatrate kako se mjere ne provode primjereno u vašoj ustrojstvenoj jedinici, a kako bi od nadležnih zatražili provjeru takvih informacija i u slučaju potvrde zatražili ispravljanje propusta.
 

UPUTE ZA DJELATNIKE

 • Smanjenje fizičkih kontakata. Preporučuje se smanjiti broj izravnih kontakata među djelatnicima, posebno na udaljenosti manjoj od dva metra.
 • Smanjenje radnih sastanaka u kojima sudjeluje veći broj ljudi. Preporučuje se održavati sastanke video vezom, pojačati telefonsku i e-mail komunikaciju. Ako postoje važni razlozi za održavanje sastanaka, potrebno je osigurati razmak od 1,5 do 2 metra među sudionicima.
 • Slijed kontakata. Upozoravaju se djelatnici da vode računa o osobama s kojima su bili na udaljenosti manjoj od dva metra, odnosno dulje od 15 minuta („bliski kontakti“) u posljednjih 48 sati, odnosno da zapamte te osobe bude li potrebno podatke priopćiti epidemiolozima.
 • Samoizolacija bolesnih. Ostanite kod kuće u slučajevima pojave simptoma bolesti uzrokovane zarazom koronavirusa COVID-19. Ako ste bili u kontaktu s osobom oboljelom od koronavirusa COVID-19 (vrućica i suhi kašalj) ili ste se vratili iz područja u kojima je registrirana pojava koronavirusa COVID-19 u posljednjih 14 dana, obvezni ste odmah obavijestiti nadležnu epidemiološku službu koja će vam dati daljnje upute.
 • Organizacija poslova. Od djelatnika se očekuje da u roku od dva radna dana od primitka ove obavijesti pripreme predmete i pripadajuću dokumentaciju za koju su zaduženi kako bi bila raspoloživa drugim djelatnicima u slučaju njihove spriječenosti. To znači da fizički predmeti moraju biti dostupni kolegama/icama, a u Centrixu treba otvoriti predmete prema njima (dati prava u Centrixu kroz  opciju „korisnik“).
 • Standardi čišćenja osobnoga radnog prostora. Održavajte svoje radne stanice čistima prema protokolu za borbu protiv koronavirusa COVID-19 koje propisuje HZJZ. Sve možete pratiti na https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/. Prostori Ministarstva već se pojačano čiste prema ranijim preporukama.
 • Higijenske mjere. Upute za pranje ruku, održavanje osobne higijene i provedbu preventivnih mjera prema savjetima HZJZ postavljeni su na oglasnoj ploči/Intranetu MZO-a, kao i na vidljivim mjestima u zgradi.
 

Opće preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo

 • Prijenos zaraze. Virus u tijelo ulazi kroz usta, nos i oči. U prosjeku lice dotaknemo 30 puta na sat. Stoga je potrebno redovito prati ruke. Virus ne ulazi kroz kožu.
 • Perite često ruke. Što češće perite ruke, a obvezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon korištenja javnoga prijevoza, bankomata i dizala, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako to u danom trenutku nije izvedivo, možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 60% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.
 • Upute za pranje ruku. Pri pranju ruku pridržavajte se naputaka za pravilno pranje ruku: https://bit.ly/3aPiMCS
 • Papirnati ubrusi. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni.
 • Kašljanje. Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije bacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba. Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.
 • Posuđe i pribor za jelo. Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.
 • Svježi zrak. Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom.
 • Igračke za djecu. U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu čistiti.
 • Kontakt s bolesnim osobama. Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratki dah.
 • Izbjegavajte rukovanje i držite distancu. Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem jednog metra pri razgovoru.