Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
12.11.2020.

COVID-19 – organizacija rada u tijelima državne uprave – obrasci

Dana 20. listopada 2020. godine prema Ministarstvu pravosuđa i uprave i svim ostalim ministarstvima i državnim tijelima uputili smo inicijativu o nužnoj potrebi reorganizacije rada zaposlenika u državnoj službi, na način kao što je to bilo učinjeno tijekom prvog proljetnog vala pandemije COVID-19 (organizacija rada u timovima i dr.).
 
Navedenom inicijativom zatražili smo provođenje mjera u svim državnim tijelima i pojedinim ustrojstvenim jedinicama gdje je to nužno i potrebno odmah učiniti, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.
 
 
U navedenoj Uputi zaposlenike se upućuje da „često čiste prostore sukladno uputama HZJZ-a“, što nije obveza zaposlenika već poslodavca. Također, navedena Uputa dopušta mogućnost da se u uredima ne može osigurati međusobna fizička udaljenost zaposlenika od najmanje 2 metra, pa za tu situaciju propisuje obvezu korištenje maski za lice ili medicinskih maski. Napominjemo kako je većini službenika i namještenika na proljeće podijeljeno jedna ili dvije pamučne maske bez sigurnosnog certifikata.
 
S obzirom na navedeno, pripremili smo sljedeće obrasce:
  • Zahtjev za osiguranje potrebnog broja zaštitnih maski – kojim se od poslodavca traži osiguravanje dovoljnog broja jednokratnih zaštitnih maski ili FFP2 maski koje su certificirane i kod kojih je od službenih tijela utvrđen stupanj zaštite od prolaska čestica, uključujući i SARS-CoV-2 virusa,
  • Zahtjev za osiguranje dezinfekcijskih sredstava – kojim se od poslodavca traži osiguranje potrebne količine dezinfekcijskih sredstava,
  • Izjava o nemogućnosti čišćenja prostora – kojom se odbija preuzimanje obavljanja poslova čišćenja poslovnog prostora (jer navedeno bi trebao osigurati poslodavac).
Navedene obrasce možete preuzeti u glavnoj podružnici u kojoj ste član.
 
Napominjemo kako se navedeno ne odnosi na policijske službenike, koji su izuzeti iz Upute te policija sama donosi mjere koje su u skladu s uputama, mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je stanje sa zaštitnim sredstvima i provođenjem mjera značajno bolje.