PU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

02.04.2020.

COVID-19 - pravo na isplatu pune naknade plaće i trošak liječenja

Ovim putem želimo s vama podijeliti važnu informaciju vezanu uz epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom COVID-19. Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je kako se u skladu sa Zakonom o listi profesionalnih bolesti profesionalnim bolestima smatraju zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom na radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze. To znači da zaraza novim koronavirusom (COVID-19) spada u profesionalne bolesti kad je o policijskim službenicima riječ i svi zaraženi će imati pravo na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

HZZO je već izvršio potrebne izmjene pravilnika. Priznavanje profesionalne bolesti vršit će Služba za medicinu rada HZZO-a, vještačenjem svakog pojedinog slučaja u skladu s pravilima struke, ovisno o medicinskoj dokumentaciji i o profesionalnoj ekspoziciji.

Dodatno, kako COVID-19 spada u zarazne bolesti za koje je zakonom propisano sprečavanje širenja, obvezno osiguranje HZZO-a u cijelosti snosi troškove testiranja i liječenja svih kod kojih postoji sumnja, odnosno zaraženi su spomenutom bolešću. To znači da nisu točne tvrdnje plasirane posljednjih dana prema kojima je za izbjegavanje dodatnih troškova liječenja od zaraze koronavirusom potrebno imati dopunsko zdravstveno osiguranje.

I dalje vas pozivamo da se o svim pojedinostima vezanima uz COVID-19 informirate isključivo iz službenih izvora, a u slučaju nedoumica vezanih uz vaša radna prava obratite se svom sindikalnom povjereniku.