Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU MEĐIMURSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
31.05.2018.

Priopćenje SPH - Sprječavanje ilegalnog krijumčarenja migranata u okolici Srba

Povodom noćašnjeg policijskog postupanja i sprječavanja ilegalnog krijumčarenja migranata u okolici Srba, želimo svim policijskim službenicima čestitati na profesionalno izvedenoj intervenciji, a ranjenim migrantima želimo brzi opravak. Također, pozivamo na što bržu identifikaciju i hvatanje krijumčara i s njime povezanih osoba, koje smatramo isključivo odgovornima za ozljede koje su djeca migranti zadobila.
 
Noćašnja intervencija je još jednom dokazala težinu policijskog posla, kao i tešku sudbinu kroz koju prolaze migranti, čije životne nedaće na najniži mogući način koriste krijumčari ljudima isključivo radi vlastite dobiti.
 
Obveza je policijskih službenika da spriječe ilegalne prelaske državne granice (sada i granice Europske unije), kao i da zaustave vozila koja su u bijegu, pri tome ne znajući ima li u vozilu nekog osim vozača i gdje se skriveni nalaze. S druge strane, policijski službenici ljudski suosjećaju sa svakom ozlijeđenom osobom, a osobito kada se radi o djeci. Srećom nitko nije smrtno stradao.
 
Ovaj slučaj pokazuje i s kakvim se profilom kriminalaca policija mora nositi kod ovakvih kaznenih djela. Naime, krijumčar se, iako svjestan da ilegalno pokušava prokrijumčariti u RH migrante među kojima je bilo i djece, zbog krajnje bezobzirnosti i najnižih pobuda poput koristoljublja, nije zaustavio na zapovjedi policije. Samo radi vlastitog spašavanja od zaslužene kazne bježao je od policije te je svjesno doveo u opasnost sve osobe koje je vozio, uključujući i djecu. Morao je znati da će u slučaju bijega radi zaustavljanja vozila biti primijenjeno i vatreno oružje. Normalnim ljudima je teško zamisliti pohlepu koja tjera krijumčara da u kombi vozilo u potpuno nehumanim i po život opasnim uvjetima smjesti 29 osoba.
 
Sigurni smo kako će istraga pokazati da je postupanje policije bilo u skladu s propisima i obvezama zaštite državne granice, sprečavanja ilegalnog krijumčarenja ljudi i predmeta te počinjenja kaznenih djela i prekršaja iz domena rada policije.
 
Nadamo se da je policijskim službenicima koji su postupali u navedenoj  intervenciji pružena psihološka pomoć jer su i oni doživjeli izniman psihološki stres. Nužno je na vrijeme preventivno djelovati kako oni ne bi zadobili trajne posljedice.
 
Još jednom naglašavamo želje za brzi oporavak ozlijeđenim migrantima, kao i pohvalu policijskim službenicima na provedbi zakona RH i EU. Pozdravljamo izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao kako policija štiti granice od nezakonitih migracija, izrazio žaljenje zbog ranjavanja djece te rekao da kao i svi građani, ali i institucije RH i EU, očekuje od policije da nastavi štiti granicu od krijumčara ljudi.
 
Nadamo se kako se neće ponoviti slučaj ranjavanja migranata, ali očito je da će problem ilegalnih migracija trajati još godinama. 
 
Krijumčari ne prežu od ničega, stoga pozivamo sve građane da pomognu policiji tako da dojave informacije o kretanju sumnjivih osoba ili indicije u slučajevima sumnje na krijumčarenje ljudi.