Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU MEĐIMURSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
27.07.2018.

Računanje fonda sati

Obzirom na veći broj upita članova oko načina računanja fonda sati i prekovremenog rada ovisno o načinu organizacije rada, obavještavamo vas sljedeće: 
 
Tjedni fond sati (rad na drugačiji način) računa se od ponedjeljka od 00:00 do nedjelje 24:00 sata.
 
Mjesečni fond sati (rad u turnusu 12-24-12-48 i smjenama 2-2-2-2) obračunava se od prvog dana u mjesecu od 0:00 sati do zadnjeg dana u mjesecu do 24:00 sata.
 
Kod prelaska iz mjeseca u mjesec prekovremeni sati se mogu obračunati tek nakon završetka tjedna, tako da se rad duži od tjednog radnog vremena u tjednu koji je na „prelasku” iz jednog mjeseca u drugi obračunava u narednom mjesecu, tj. u mjesecu u kojem je taj tjedan završio.
 
Računanje fonda kod prelaska iz mjeseca u mjesec:
 • Mjesečni fond radnih sati – obračunava se od prvog do zadnjeg dana u mjesecu bez obzira  na dane u tjednu – nema prelaska u sljedeći mjesec jer je zadnja smjena/turnus u mjesecu započela zadnji dan u mjesecu, a završila prvi dan u narednom mjesecu.
  • Jednostavno se zbroje sati od 1. u mjesecu od 0:00 sati do zadnjeg dana u mjesecu do  24:00 i sve preko mjesečnog fonda radnih sati su prekovremeni
 • Tjedni fond radnih sati - obračunava se kada završi tjedan bez obzira na datume u mjesecu
  • Kod tjedna koji je u dva kalendarska mjeseca - da li je bilo rada preko tjednog fonda sati  utvrđuje se nakon završetka tjedna te se eventualni prekovremeni sati plaćaju na plaći u sljedećem mjesecu
  • Jednostavno se zbroje sati od ponedjeljka 0:00 sati do nedjelje 24:00 sata i sve preko 40 sati su prekovremeni
Napominjemo kako niti u jednom obliku organizacije rada nema prenošenja „viška“ ili „manjka“ radnih sati u sljedeće obračunsko razdoblje:
 • kod rada organiziranog od ponedjeljka do petka po 8 sati, svaki sat rada duži od 8 sati je prekovremeni i nema „prenošenja“ odrađenih sati iz jednog u drugi radni dan,
 • kod mjesečnog fonda radnih sati (turnus 12-24-12-42 i smjene 2-2-2-2) nema prenošenja sati iz jednog mjeseca u drugi,
 • kod tjednog fonda radnih sati (rad na drugačiji način) nema prenošenja iz sati iz jednog mjeseca u drugi.