Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
12.11.2020.

Sastanak predstavnika Sindikata policije Hrvatske i Ministarstva pravosuđa i uprave

Dana 5. studenog 2020. godine u Ministarstvu pravosuđa i uprave održan je sastanak predstavnika Ministarstva i predstavnika Sindikata policije Hrvatske.  
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave zastupali su državni tajnik Josip Salapić i pomoćnica ministra Jana Špero, dok su Sindikat policije Hrvatske zastupali predsjednik Dubravko Jagić, glavni tajnik Edin Sarajlić, koordinator povjerenika za zatvorski sustav Tomislav Palaić i povjerenik SPH za Zatvor u Zagrebu i Kaznionicu u Turopolju Predrag Topolovec.
 
Navedeni sastanak je nastavak socijalnog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja dogovorenih na sastanku  s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom održanom 1. rujna 2020. godine.
 
Predsjednik i glavni tajnik Sindikata uputili su kritiku na sam način socijalnog dijaloga te u tom smislu upozorili na nekoliko bitnih propusta u samom dijalogu, a koji se odnose na nepoštivanje odredbi Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike prema reprezentativnim sindikatima. 
 
Državni tajnik prihvatio je zahtjev Sindikata da se sastanci održavaju najmanje jednom mjesečno ili prema potrebi. 
 
Otvorena je tema vezana na inicijativu Sindikata policije Hrvatske koja se odnosi na nužnu potrebu reorganizacije rada službenika, a u cilju zaštite zdravlja i života službenika, kao i kvalitetnog funkcioniranja sustava. Predstavnici Ministarstva upoznati su s mogućim posljedicama ukoliko ne poduzmu određene mjere.
 
Ponovno se raspravljalo o Zakonu o izvršenju Kazne zatvora te se ovoga puta sa samim prijedlogom detaljnije upoznalo državnog tajnika Josipa Salapića, koji je prijedlog Sindikata uzeo u razmatranje te se obvezao da će povratno obavijestiti Sindikat.  
 
Kao jedan od glavnih problema raspravljalo se i o nezakonitostima vezanim uz umirovljenje pojedinih službenika, nezakonitom radu službenika Zatvorskog sustava u drugim ministarstvima i tijelima državne uprave te je državni tajnik upoznat s kaznenim prijavama koje se odnose na te nezakonitosti.
 
Zaključak je da će Sindikat policije Hrvatske ustrajati u rješavanju otvorenih pitanja te aktivnije zastupati službenike pravosudne policije i službenike Zatvorskog sustava.
 
O svim daljnjim aktivnostima i informacijama pravovremeno ćemo vas izvijestiti.