PU SPLITSKO-DALMATINSKA

30.12.2020.

Pomoć području Siska, Petrinje i Gline za sanaciju posljedica potresa

Povodom katastrofalnog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu, koji se osjetio u većem djelu Hrvatske, danas je održan sastanak Predsjedništva Sindikata policije Hrvatske. Na sastanku je Predsjedništvo SPH donijelo odluku kojom će glavne podružnice SPH uplatiti novčanu pomoć našoj Glavnoj podružnici za PU sisačko-moslavačku, a koja će prvenstveno služiti za rješavanje najžurnijih prijekih potreba članova (npr. nabave cerada ili najlona za prekrivanje krovova građevina, nabava pitke vode, higijenskih potrepština i dr.).  Pomoć će organizirati i pružati glavna podružnica za PU sisačko-moslavačku, sukladno trenutnim potrebama naših članova najteže pogođenih posljedicama katastrofalnog potresa. Eventualni višak sredstava preusmjeriti će se u fond pomoći članovima, koji već djeluje pri Glavnoj podružnici SPH za PU sisačko-moslavačku.

Također, donesena je odluka kako SPH neće otvarati posebni račun za prikupljanje novčane pomoći za ljude na potresom pogođenim područjima, već da ćemo pozvati sve članove koji žele uplatiti novčanu pomoć za pogođena područja da to učine uplatom na račun otvoren pri Crvenom križu i/ili na račun državnog proračuna koji je na današnjoj sjednici otvorila Vlada RH:

Crveni križ:
  • Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
  • IBAN: HR69 2340 0091 5115 5551 6
  • Poziv na broj: 770
Državni proračun Republike Hrvatske (pomoć za obnovu nakon potresa):
  • IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0
  • Poziv na broj: HR68 5444 - OIB uplatitelja
Odluka je donesena s obzirom da se pojavio veliki broj pojedinaca i organizacija koje na takav način prikupljaju pomoć, a i od strane Vlade stiglo je upozorenje građanima da se pojavljuju lažni računi za uplate pomoći, sa zamolbom građanima da budu oprezni „da se izbjegnu situacije koje bi mogle biti drugačije od onoga kako su zamišljene“.

Napominjemo kako smo donijeli i odluku da će članovima izravno pogođenim potresom na njihov zahtjev biti omogućena isplata kratkoročnog zajma u Kasi uzajamne pomoći, po izvanrednim uvjetima. Za više informacija se potrebno obratiti glavnom povjereniku Glavne podružnice SPH za PU sisačko-moslavačku.

Također, Predsjedništvo SPH donijelo je odluku kako će se sve pojedinačne humanitarne akcije koje se budu provodile na razini glavnih podružnica provoditi u koordinaciji s glavnom podružnicom za PU sisačko-moslavačku, radi dobivanja informacija o stvarnim potrebama na terenu.

Predsjedništvo SPH je iskazalo punu potporu svim našim članovima, sindikalnim povjerenicima i građanima područja pogođenih razornim potresom, koju ćemo pružati i u svim daljnjim aktivnostima u predstojećem razdoblju.