Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU ZAGREBAČKA / GRAD ZAGREB

povratak
Podijeli s prijateljima:
26.11.2020.

Sastanak predstavnika Sindikata policije Hrvatske i Ministarstva pravosuđa i uprave

Dana 25. studenog 2020. godine, u Ministarstvu pravosuđa i uprave održan je još jedan u nizu sastanaka između predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave i predstavnika Sindikata policije Hrvatske, zajedno s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Glavna tema sastanka je bio Zakon o izvršenju kazne zatvora. 
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave, zastupano po pomoćnici ministra Jani Špero, iznijelo je  stav Ministarstva te ostalo kod prvotnog prijedloga Zakona, koji je upućen u saborsku proceduru, dok su predstavnici Sindikata policije Hrvatske ustrajali kod svog prijedloga s kojim su na prethodnim sastancima upoznali ministra, pomoćnicu ministra te na zadnjem sastanku i državnog tajnika Josipa Salapića te su svoje prijedloge uputili i putem javnog savjetovanja.  
 
U uvodnom dijelu sastanka pomoćnica ministra Jana Špero upoznala nas je s novoimenovanim načelnikom Sektora Zvonimirom Jurčecom, koji se kratko predstavio, a predstavnici Sindikata policije Hrvatske pozdravili su odluku o imenovanju i iskazali vjeru u bolji dijalog u odnosu na dosadašnji te rješavanje problema pravosudnih policajaca.
 
U dobrom dijelu jučerašnjeg sastanka sudjelovao je i državni tajnik Josip Salapić, koji je u svom izlaganju zatražio sindikate da podrže prijedlog Zakona koje je Ministarstvo uputilo u saborsku proceduru te je dao obećanje da će sindikate aktivno uključiti u radna tijela prilikom izrade podzakonskih akata, kao i da će tijekom slijedeće godine (2021.) Ministarstvo krenuti s izradom Zakona koji bi se isključivo odnosio na službenike pravosudne policije, a što je Sindikat policije Hrvatske i predlagao.
 
Državnog tajnika, pomoćnicu ministra, kao i načelnike sektora osiguranja i općih i upravnih poslova upoznali smo s okolnostima vezanim uz naknadu plaće za službenike koji se nalaze u izolaciji ili samoizolaciji, a koji su kontakte sa zaraženim osobama ili zarazu ostvarili prilikom rada (službe). Predstavnici Sindikata policije Hrvatske istaknuli su da navedeni službenici ostvaruju pravo na naknadu plaće po posebnom propisu, a radi se o pravu na naknadu plaće u visini prosječne plaće koja je radniku isplaćena u prethodna tri mjeseca te je u svrhu evidentiranja radnog vremena u Centraliziranom obračunu plaća (COP) dodan novi element evidencije: 10795 Prekid rada zbog okolnosti za koje radnik nije odgovoran.
 
Sindikat policije Hrvatske će putem svojih tijela i koordinacije za Zatvorski sustav donijeti odluke vezano uz daljnji tijek donošenja Zakona o izvršenju kazne zatvora, a kako je i najavljeno na sastanku, nastaviti dijalog oko otvorenih pitanja.
 
O svim daljnjim aktivnostima i informacijama pravovremeno ćemo vas obavještavati.