Blog

Treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Danas, 20. listopada 2023. godine, održan je treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi vezano uz pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
Na navedenom sastanku je konkretizirana i usuglašena ponuda Vlade Republike Hrvatske, a koju će reprezentativni sindikati državnih službi dati na odlučivanje svojim tijelima. 
Konkretno, ispregovarana povećanja su sljedeća:
Također, usuglašen je i određeni broj ispravaka i izmjena samog teksta pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, poput npr. povoljnijeg izračuna prosjeka bolovanja i sl.
Dakle, na plaći za listopad uslijedit će nova povišica od 5% za sve državne službenike i namještenike. Podsjećamo da se s 1. lipnjem počelo primjenjivati ranije ispregovarano povećanje plaće od cca 100, 80 i 60 eura. Također, od plaće za kolovoz primjenjuje se uvećanje svim onim državnim službenicima i namještenicima koji su raspoređeni na radna mjesta za koje je utvrđen koeficijent složenosti poslova do 1,867 uvođenjem novog dodatka u iznosu od 10%, ako nemaju dodatak za poslove s posebnim uvjetima rada, dodatak za specifičnost poslova ili drugi dodatak utvrđen posebnim propisom ili sporazumom, odnosno uvođenjem novog dodatka u iznosu razlike do 10%, ako imaju dodatak za poslove s posebnim uvjetima rada, dodatak za specifičnost poslova ili drugi dodatak utvrđen posebnim propisom ili sporazumom u iznosu manjem od 10%.
Sindikati državnih službi obvezali su se da će nakon izjašnjavanja svojih tijela, do utorka, 24. listopada 2023. godine, do 12:00 sati izvijestiti Vladu RH prihvaćaju li ili ne navedeni ispregovarani okvir, o čemu ćemo vas pravovremeno izvijestiti.

Dokumenti:

PODIJELI