Blog

31. obljetnica vojno-redarstvene akcije Maslenica

Obilježavamo 31 godinu od vojno-redarstvene akcije Maslenica, oslobodilačke operacije provedene od strane Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. 
Akcija Maslenica, usmjerena protiv vojnih snaga tzv. „Republike Srpske Krajine”, predstavlja jednu od najintenzivnijih i najkrvavijih bitaka Domovinskog rata, te ključni moment u obrani i vojnim operacijama Hrvatske vojske.
Pripremana u strogoj tajnosti, akcija je započela 22. siječnja 1993. godine, označavajući početak oslobađanja okupiranih područja. Hrvatski vojnici i policajci su tom prilikom oslobodili Novsko ždrilo i postavili pontonski most na mjestu uništenog Masleničkog mosta, čime su ponovno povezali sjever i jug Hrvatske.
U tijeku akcije, živote je izgubilo 127 branitelja. Svake godine, već 31. put zaredom, odajemo počast i zahvalnost onima koji su svoje živote položili za Domovinu u ovoj operaciji, kao i svim pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova koji su sudjelovali u akciji.
Neka počivaju u miru, u hrvatskoj zemlji koju su branili. Vaša žrtva nikada neće biti zaboravljena!
PODIJELI