Blog

Povećanje plaća profesionalnih vatrogasaca

Sindikat policije Hrvatske s 15.000 članova nije samo najbrojniji sindikat u državnoj službi, već zastupa i oko 400 profesionalnih vatrogasaca u interventnim vatrogasnim postrojbama Hrvatske vatrogasne zajednice i javnim vatrogasnim postrojbama. Zbog odgovornosti prema našim članovima i interesa javnosti dužni smo napisati razloge zbog kojih nećemo sudjelovati na prosvjedu koji će se održati 3. svibnja 2024. godine.

Naime, smatramo da bi s naše strane bilo neodgovorno sudjelovati u prosvjedu nakon što su se razgovori oko povećanja koeficijenata profesionalnih vatrogasaca intenzivirali. Iz odgovornosti prema našim članovima i zbog stava da uvijek treba razgovarati, odazvali smo se pozivu Hrvatske vatrogasne zajednice na sastanak koji se održao 26. travnja 2024. godine i na kojem smo otvorili niz spornih pitanja. Kao jedini sindikat koji se odazvao tom pozivu preuzimamo obvezu informirati vas da ti razgovori za sada idu u dobrom smjeru te očekujemo da će zahtjevi Sindikata policije Hrvatske biti u većem dijelu prihvaćeni. Stoga kao ozbiljan i odgovoran socijalni partner preuzimamo obvezu pozivati sve kolegice i kolege profesionalne vatrogasce na strpljenje te ovim putem možemo najaviti kako će pitanje povećanja plaća profesionalnih vatrogasaca izvan državne službe uskoro biti riješeno na zadovoljstvo svih.

Cijelo vrijeme ovih razgovora ukazujemo da bruto plaća profesionalnog vatrogasca mora biti usklađena s bruto plaćom profesionalnog vatrogasca državnog službenika u intervencijskim vatrogasnim postrojbama Hrvatske vatrogasne zajednice, odnosno da umnožak koeficijenta, dodatka od 25 %, dodatka za zvanje i osnovice mora biti na razini umnoška koeficijenta 1,54 s osnovicom.

Svjesni ograničenog fiskalnog kapaciteta jedinica lokalne samouprave zatražili smo od Vlade RH da se kroz povećanje minimalnog financijskog standarda za dodatnih 20 milijuna eura osiguraju dodatna sredstva za povećanje plaća profesionalnih vatrogasaca, budući da bez dodatnih sredstava iz državnog proračuna ne možemo očekivati povećanje plaća.

S navedena dva zahtjeva Sindikat policije Hrvatske je u dobroj vjeri pristupio ovim razgovorima te smatramo da još uvijek nema potrebe za drugim sindikalnim akcijama, naročito iz razloga što se tim razgovorima nadzire kraj.

Sindikat policije Hrvatske može se pohvaliti dobrim socijalnim dijalogom u javnim vatrogasnim postrojbama gdje djelujemo. Taj dobar socijalni dijalog rezultirao je sklapanjem kolektivnih ugovora sa zadovoljavajućom razinom prava. Unatoč tome što je u javnim vatrogasnim postrojbama u kojima djelujemo postignuta zadovoljavajuća razina prava, kao najveći sindikat s daleko najvećim autoritetom i iskustvom morali smo se aktivno uključiti u ovaj proces. Tek nakon usuglašavanja sindikalnih povjerenika na razini Koordinacije SPH za vatrogastvo možemo vas detaljnije izvijestiti o rezultatima.

PODIJELI