Blog

Troškovi zastupanja stranke u disciplinskim predmetima

Obavještavamo vas kako je 25. travnja 2024. godine Uprava za ljudske potencijale Ministarstva unutarnjih poslova prema svim policijskim upravama i ustrojstvenim jedinicama u sjedištu Ministarstva poslala obavijest u svezi troškova zastupanja stranke u disciplinskim postupcima.

U navedenoj obavijesti ističe se pravno stajalište o nedavnim izmjenama u sudskoj praksi u svezi ostvarivanja prava na naknadu troškova postupka u slučaju uspjeha u disciplinskom postupku, konkretno dopis se odnosi na troškove nastale u disciplinskim postupcima protiv policijskih službenika.

Naime, u proteklom vremenu došlo je do promjene pravnog stava Vrhovnog suda i Visokog upravnog suda RH, a nakon donošenja odluke Europskog suda za ljudskog prava u slučaju Mucko protiv Hrvatske broj: 55588/18 od 6. prosinca 2021. godine.

Navedenom odlukom potvrđeno je da se u disciplinskom postupku radi o pravnoj situaciji kada stranka tj. policijski službenik nije svojom voljom pokrenuo postupak, već je postupak pokrenulo javno pravno tijelo. Smisao navedene odluke je da se spriječi samovolja upravnih tijela da bez ikakvih posljedica pokreću nezakonite postupke protiv stranaka, a ukoliko ih već pokreću, da za to snose troškove.

Upravo to stajalište smo i mi zastupali te smo navedeno pokušali u nekoliko navrata izmijeniti kroz pravne propise, međutim u međuvremenu je navedeno svojom odlukom potvrdio i Europski sud za ljudska prava, a koja samim time izravno utječe na postupke u Republici Hrvatskoj, a što je, kao što je vidljivo iz dopisa, počeo uvažavati i Vrhovni sud RH, kao i Visoki upravni sud RH.

Slijedom navedenog, smatramo kako se navedenom odlukom Europskog suda za ljudska prava konačno uvodi element prava na pravično suđenje policijskim službenicima u disciplinskim postupcima, uvođenjem, među ostalim, i načela oportuniteta, a s obzirom da će sada poslodavac prilikom pokretanja svakog disciplinskog postupka definitivno morati razmišljati i o utvrđenom činjeničnom stanju, kao i o dostupnim dokazima te procjenjivati njihovu vrijednost u odnosu na stajalište i praksu na sudovima.

Time će se spriječiti podnošenje disciplinskih postupaka samih radi sebe jer će kod takvih postupaka,  u svim situacijama kada se policijski službenik ne proglasi krivim, poslodavac morati snositi troškove zastupanja. Stoga i Uprava za ljudske potencijale MUP-a u samom dopisu navodi kako je opisani zaokret u upravno sudskoj praksi bitan te daje uputu da se u cilju izbjegavanja troškova iz proračunskih sredstava MUP-a postupci pokreću racionalno i zakonito tj. tek kada se stekne visoki stupanj sumnje da je stranka zaista i počinila težu povredu službene dužnosti.

Napominjemo da se navedena materija odnosi jednako i na ostale državne službenike i službeničke sudove.

Dokument za download : 25-04-2024 MUP – Troškovi zastupanja stranke u disciplinskim predmetima

PODIJELI