Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

Sindikat Policije Hrvatske

povratak
Podijeli s prijateljima:
28.05.2022.

31. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH, Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske

Čestitamo svim pripadnicama i pripadnicima OSRH, HV i HKoV Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske 🇭🇷
 
Ove godine 28. svibnja obilježavamo 31. obljetnicu formiranja i svečane smotre Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, koja je predala prijavak hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje oružanih snaga. U mimohodu je toga dana sudjelovalo oko 800 vojnika i policajaca.
 
Hrvatske redarstvene snage su s Hrvatskom vojskom sudjelovale u svim vojno-redarstvenim operacijama Domovinskog rata. Pripadnici postrojbi iz sastava Prvog hrvatskog redarstvenika bili su jezgra formiranja Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje, vojne policije na Tuškancu te mnogih specijalnih postrojba MUP-a i prvih brigada ZNG-a. Specijalna policija MUP-a je u rujnu 1990. postala prva oružana formacija RH koja je pružala otpor agresoru te je imala je vrlo važnu ulogu u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Upravo se iz nje kasnije razvio ZNG i HV. Stoga ovim putem čestitamo i svim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su dali svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu.
 
Prisjetimo se i 759 policijskih službenika poginulih u Domovinskom ratu, a više od 3600 policijskih službenika je ranjeno, dok je nestalo i zatočeno njih 29. Njihova je žrtva u temelju slobodne i neovisne Republike Hrvatske, a sačuvati sigurnost svih građanki i građanka će i dalje biti najvažniji poziv svih nas.