Blog

Dopis SPH – Polaganje državnog stručnog ispita

U posljednje vrijeme obratio nam se veći broj članova koji su završili Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, a koji smatraju da zbog novog načina provedbe državnog stručnog ispita dolazi do značajno većeg opterećenja u odnosu na prijašnje razdoblje. Posljedično dolazi do povećanog broja potencijalnih budućih državnih službenika (policijskih službenika) koji nisu položili državni stručni ispit. 
Glavni problem koji se javlja je obveza da nakon što ne polože samo jedan ispit, na novom roku ponovno moraju polagati sve ispite. Nejasno nam je iz kojeg razloga je navedena praksa promijenjena, osobito poznavajući višestoljetnu praksu školovanja, kada se u slučaju ponovnog polaganja određenog broja ispita, kao npr. uvjeta za upis u višu godinu, polaže isključivo ispit koji nije položen, a ne svi ispiti ispočetka. Iznimka su jedino slučajevi ponovnog upisa, odnosno ponavljanja cijele godine kada nije položen veći broj ispita ili neprolaska ispita na zadnjem roku za polaganje.
Nastavno na navedeno, prema Ministarstvu pravosuđa i uprave uputili smo dopis kojim tražimo hitnu izmjenu Pravilnika o načinu polaganja državnog ispita jer smatramo da nije korektan prema samim polaznicima, koji umjesto da uče za ispit koji nisu položili moraju prolaziti cijelu materiju za državni stručni ispit. 
Dopis u cijelosti možete pročitati u nastavku.

Dokumenti:

PODIJELI