Blog

Priopćenje SPH: Izborili smo se za povećanje plaće najugroženijim zaposlenicima državne uprave

Ova mjera je, kao i u pravosuđu, privremena, odnosno primjenjivat će se do donošenja novih uredbi i Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama

Sindikat policije Hrvatske, kao reprezentativan i najbrojniji sindikat državnih službi, izražava zadovoljstvo s današnjom odlukom Vlade Republike Hrvatske kojom se plaće najugroženijim zaposlenicima državne uprave povećavaju, i to: 
uvodi se dodatak od 10 posto svim državnim službenicima i namještenicima koji ne primaju dodatke za posebne uvjete rada ili imaju dodatak manji od 10% (npr. 5%) i to do koeficijenta 1,8,
za državne službenike i namještenike srednje stručne spreme u policiji, carini, pravosuđu i poreznoj upravi koji imaju dodatke za posebne uvjete rada isti se uvećavaju na način da se dodatak od 20% uvećava na 30%, dodatak od 30% na 35%, dodatak od 35% na 40%, a dodatak od 40% na 45%. 
Primjena navedene odluke je s 1. kolovozom ove godine, odnosno isplata će biti već na plaći za kolovoz koja se isplaćuje početkom rujna. Ovo povećanje odnosi se na skoro 30 tisuća zaposlenika državnih službi s najnižim plaćama.  
Uložili smo velike napore i tijekom ljetnih mjeseci kroz veći broj sastanaka i usuglašavanja razgovarali s predstavnicima Vlade RH, prvenstveno potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih  poslova te ministrima uprave i pravosuđa i financija  o ovom povećanju i drago nam je da možemo reći da smo zaposlenima u državnoj upravi s najnižom plaćom omogućili barem malo lakši svakodnevni život, do donošenja Zakona o plaćama. Povećanje je dogovoreno zato što veliki broj državnih službenika ima znatno niže plaće u odnosu na zaposlenike s istom stručnom spremom u javnoj upravi, državnim tvrtkama kao i lokalnoj samoupravi te privatnom sektoru. Ova mjera je privremena, odnosno primjenjivat će se do donošenja novih uredbi i Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama.
Kao i posljednja povećanja od 100, 80 i 60 eura koja smo temeljem Memoranduma o razumijevanju osigurali za 219 tisuća zaposlenih u državnoj službi, i ovo povećanje će biti uključeno u nove platne razrede, tako da s ovom najnovijom odlukom Vlade možemo reći da su oni najugroženiji, s najnižim plaćama u sustavu dobili predujam par mjeseci ranije u odnosu na ostale. Naime, prilikom novog donošenja Zakona o plaćama vodit će se računa da oni koji nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim povećanjima dobiju primjereno povećanje plaća. 
Ovim, a osobito kroz novi Zakon o plaćama, na pragu smo ostvarenja jednog od naših ciljeva, a to je da početna neto plaća policijskih službenika bude najmanje 1000 €, naravno na sličan način usporedivo i za poslove slične složenosti i uvjeta rada u ostatku državne uprave.
Osim o Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama, tijekom idućih mjeseci pred nama su razgovori i o nacrtu konačnog prijedlog Zakona o državnim službenicima, koje ćemo kao i dosad iskoristiti za borbu za poboljšanje statusa i plaća policijskih službenika, pravosudnih policajaca, carinika, kao i svih ostalih državnih službenika i namještenika. Sindikat policije Hrvatske neće odustati od daljnje borbe za bolje radne uvjete te veće plaće, a ujedno se u rujnu očekuju kolektivni pregovori u kojima očekujemo znatno povećanje osnovice, odnosno povećanje plaća za sve u državnoj upravi, povećanje božićnice, određivanje iznosa uskrsnice te pregovore i o drugim materijalnim pravima.
PODIJELI