Blog

SPH prihvaća Dodatak III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Sukladno odluci tijela Sindikata policije Hrvatske, obavještavamo vas kako je Sindikat policije Hrvatske, kao reprezentativni sindikat državnih službi i potpisnik Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, prihvatio zadnji dogovoreni tekst Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te je spreman pristupiti potpisivanju istoga.
Kao što vam je poznato, navedenim dodatkom se predviđa sljedeće:
Također, dogovoreno je nekoliko izmjena samog teksta pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Neke su odredbe novosti, poput npr. dodavanja novog podstavka u članku 28. stavku 1. tj. mogućnosti dobivanja plaćenog dopusta do 3 dana tijekom jedne kalendarske godine zbog odsutnosti s posla, kada je zbog osobito važnog i hitnog obiteljskog razloga uzrokovanog bolešću ili nesretnim slučajem prijeko potrebna trenutna nazočnost državnog službenika i namještenika. Napominjemo da je navedeno novo pravo i isto ne konzumira prava iz istog članka po drugim osnovama (poput slobodnih dana za davanje krvi, zbog smrti člana obitelji i dr.).
Nadalje, u Kolektivni ugovor vraćena je formulacija po kojoj se vrijeme bolovanja do 42 dana računa po povoljnijem prosjeku u odnosu na onaj koji je vrijedio od sklapanja novog Kolektivnog ugovora te usuglašen i određeni broj ispravaka nekih tehničkih pogreški u samom tekstu pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
Napominjemo također kako je ugovoreno da će se, ukoliko novi propisi kojima se uređuju plaće u državnoj službi i javnim službama ne stupe na snagu do 1. ožujka 2024. godine, pristupiti pregovorima za osnovicu u 2024. godini.
PODIJELI