Blog

Priopćenje: U suradnji s gradonačelnicima Splita, Sinja, Trogira i Makarske te načelnikom Podstrane zaključeni kolektivni ugovori za profesionalne vatrogasce

Na današnjem sastanku predstavnika SPH s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem zaključeno je kako nije dobro da se na razini države propisuju uvjeti i standardi plaća vatrogasaca, jer se s time intervenira u slobodu lokalne samouprave koja raspolaže tim novcem
U prostorijama Sindikata policije Hrvatske u Zagrebu danas je održan sastanak predstavnika sindikata s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem na kojem su glavna tema bili potpisani kolektivni ugovori s pojedinim jedinicama lokalne samouprave koji članovima sindikata, profesionalnim vatrogascima, omogućavaju visoku razinu materijalno-pravne zaštite, uzimajući u obzir financijski potencijal lokalne samouprave odnosno njihovih osnivača.
Od samog početka djelovanja Sindikata policije Hrvatske naglasak je bio na dobrobiti i unaprjeđenju materijalnih prava svih naših članova, u skladu s postojećim zakonskim propisima. Naš rad na unaprjeđenju prava prepoznat je i od strane profesionalnih vatrogasaca koji djeluju na području RH te smo zajedničkim snagama krenuli u rješavanje problema specifičnih za hrvatsko vatrogastvo. Primarni fokus djelovanja stavljen je na usklađivanje prava profesionalnih vatrogasaca s važećim Zakonom o vatrogastvu (NN 114/22) i Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijenata složenosti poslova (NN 125/19), a s jakim naglaskom na sklapanje kolektivnih ugovora s osnivačima javnih vatrogasnih postrojbi. Važno je naglasiti da su gradovi i općine zakonski osnivači javnih vatrogasnih postrojbi te da su isti po Zakonu o vatrogastvu i ostalim važećim propisima, dužni osigurati financiranje vatrogasne djelatnosti na svom području.
Iznimno smo ponosni da smo, u suradnji s gradonačelnicima Splita, Sinja, Trogira i Makarske te načelnikom Podstrane uspjeli zaključiti kolektivne ugovore te se ovim putem želimo iskreno zahvaliti našim gradonačelnicima i načelnicima na partnerskom odnosu tijekom kolektivnog pregovaranja gdje su pokazali iznimno razumijevanje za ljude koji stoje na prvoj liniji obrane od požara i koji su spremni riskirati vlastiti život za dobrobit naših sugrađana i njihove imovine.
Ovom prilikom zahvaljujemo Vladi RH što je prihvatila prijedloge SPH za uređenjem sustava plaća u interventnim vatrogasnim postrojbama Hrvatske vatrogasne zajednice kroz uredbe koje su usvojene prošlog tjedna. Između ostaloga uredbama se definiraju materijalna prava za profesionalne vatrogasce u državnim intervencijskim postrojbama. Iako se slažemo da svi profesionalni vatrogasci na području Republike Hrvatske zaslužuju jednaka materijalna prava, činjenica ostaje da su, po važećim zakonskim propisima, osnivači i primarni subjekti financiranja vatrogasne djelatnosti lokalne samouprave.
Sindikat policije Hrvatske poziva sve zainteresirane u vatrogastvu da se pridruže aktivnostima koje provodimo zadnjih nekoliko godina, a koji su među ostalim rezultirali većim brojem sklopljenih kolektivnih ugovora na području Dalmacije. Smatramo da je to jedini ispravni put obzirom na sadašnji sustav kolektivnog pregovaranja, kao i ustavnu i zakonsku regulaciju vatrogastva. Potrebno je poticati kolektivno pregovaranje na razini lokalne samouprave kako bi se za svaku vatrogasnu postrojbu ugovorili što bolji uvjeti rada sukladno prilikama i mogućnostima. Trenutno smo u pregovorima sa većim brojem javnih vatrogasnih postrojbi na razini cijele Hrvatske.
Smatramo da nije dobro da se na razini države propisuju uvjeti i standardi plaća vatrogasaca, jer se s time intervenira u slobodu lokalne samouprave koja raspolaže tim novcem. Također, intervenira se i u slobodu sindikalnog pregovaranja i organiziranja, jer više neće postojati interesi za sklapanjem dodatnih kolektivnih ugovora kojim bi se ugovorila dodatna prava već bi imali situaciju da bismo na razini države imali jedan pravilnik sa minimalnim uvjetima. Pozivamo sve strane da u interesu svih profesionalnih vatrogasaca, kao i građana Republike Hrvatske, sjednemo za stol i pronađemo rješenja koja su prihvatljiva svim zainteresirani stranama ove priče.
Budimo korektni i naglasimo da ovaj problem nije specifičan samo za profesionalne vatrogasce, već za sve radnike koji rade u lokalnoj samoupravi. Donošenjem Uredbe Vlade RH o koeficijentima, djelatnici lokalne samouprave su u poziciji da će za obavljanje sličnih poslova biti lošije plaćeni u odnosu na državne službenike i namještenike.
Činjenica jest da veliki dio gradova i općina nemaju financijski potencijal države kako bi ispunili očekivanja svojih djelatnika i biti će potrebno mnogo razgovora i pregovora kako bismo približili očekivanja radnika s realnim financijskim potencijalom lokalne samouprave. Svim zainteresiranim dionicima Sindikat policije Hrvatske stoji na raspolaganju.
Na sastanku su, kao predstavnici Sindikata policije Hrvatske, bili predsjednik Dubravko Jagić, glavni tajnik Edin Sarajlić, koordinator SPH za druga državna tijela Ante Ćaleta, koordinator SPH za vatrogastvo Marko Milić i sindikalni povjerenik SPH za JVP Split Nikica Bota.
Prev strelica 01 / 02 Dalje strelica