Blog

Potpisane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Danas, 1. ožujka 2024. godine, potpisane su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
Potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora je obveza, ne samo radi usklađivanja sa Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama koju smo preuzeli potpisivanjem Dodatka III. Kolektivnom ugovoru, nego i zbog rokova za usklađivanje Kolektivnog ugovora sa novim sustavom plaća.
Načelno smo zadovoljni jer smo riješili i dio pitanja, osobito tehničkih, u vezi primjene samih sadržaja odredbi. Preciznije su definirani pojedini pojmovi iz Kolektivnog ugovora te su ugovorena i manja poboljšanja poput prijevoza starijih od 58 godina, kao i utvrđivanje visine neoporezive dnevnice prema Pravilniku o porezu na dohodak, koja u ovom trenutku iznosi 30,00 €. 
Što se tiče ostalih pitanja koja još nismo regulirali, pregovori će se sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, kao i samog Zakona, nastaviti na jesen kada ćemo pregovarati o osnovici plaće i drugim materijalnim pravima za državne službenike i namještenike. 
Ovo su prvenstveno bili pregovori o usklađivanju Kolektivnog ugovora sa Zakonom o plaćama, a ne pregovori o materijalnim pravima. Materijalna prava regulirali smo prijašnjim dodacima, a osobito novim uredbama i zakonima kad su plaće značajno povećane. Materijalno pravo za uskršnje blagdane ugovoreno je Dodatkom III. i treba doći na isplatu ovaj mjesec.
Potpisane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora možete vidjeti u nastavku.

Dokumenti:

PODIJELI