Blog

Sastanak Koordinacije SPH za druga državna tijela

U ponedjeljak, 22.04.2024. godine, održan je sastanak povjerenika Sindikata policije Hrvatske koji do sada nisu bili organizirani kroz koordinaciju.

Navedeni sastanak je zamišljen kao prilika da se ustroji i opća koordinacija za sva državna tijela koja nemaju zasebne koordinatore (poput koordinacija za zatvorski sustav, sudstvo, vatrogastvo, MORH i sl.) te da se na taj način na zajedničkim sastancima utvrde svi aktualni problemi, zahtjevi, potrebe, kao i prijedlozi naših sindikalnih podružnica i članova unutar njih.

Navedeno je osobito važno u pogledu sindikalnih aktivnosti u posljednjih više od godinu dana, koje su rezultirale sa značajnim povećanjem materijalnih prava i plaća državnih službenika i namještenika, a koje je Sindikat policije Hrvatske ugovorio ili kroz razgovore i pregovore dogovorio s poslodavcem tj. Vladom Republike Hrvatske.

Na sastanku su prisustvovali predsjednik SPH Dubravko Jagić, glavni tajnik SPH Edin Sarajlić, glavni savjetnik i koordinator SPH za druga državna tijela Ante Ćaleta i 21 sindikalni povjerenik SPH u državnim tijelima koja nisu pokrivena drugim koordinacijama Sindikata policije Hrvatske.

Na sastanku su komentirani glavni problemi, potrebe, kao i dogovoreni glavni koraci i ciljevi u narednom razdoblju, osobito nakon formiranja nove parlamentarne većine i imenovanja Vlade RH.

Kao što smo najavljivali, analizom i utvrđivanjem učinaka reforme sustava plaća cilj nam je u svim segmentima državne uprave gdje imamo članove detektirati sva eventualna odstupanja kako bismo prvom prilikom upozorili Vladu RH da se ista korigiraju.

Također, utvrđena je potreba uspostavljanja kvalitetnijeg socijalnog dijaloga na razini državnih tijela u kojima Sindikat policije Hrvatske djeluje, osobito u onim u kojima smo se relativno nedavno ustrojili. Premda je to u nekim tijelima državne uprave novost, Sindikat policije Hrvatske jedini je sindikati koji djeluje u svim ministarstvima i kao takav u proteklom razdoblju nametnuo se kao socijalni partner koji ima legitimitet u predstavljanju cijele državne službe.

Kao jedna od bitnih tema kojima ćemo se u budućnosti baviti kao Sindikat je i ocjenjivanje sukladno odredbama Zakona o plaćama i Zakona o državnim službenicima, osobito nalaženje najboljeg modela koji bi doista vrednovao i nagrađivao najbolje radnike, a ne bi zakidao ili ograničavao mogućnost ostvarivanja najboljeg rezultata bilo kojem radniku na bilo kojoj razini rada ili upravljanja.

Također, svi povjerenici upoznati su s odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, među ostalim i s odredbama čl. 16. Dodatka III Kolektivnom ugovoru, kojim je u članku 90. stavku 1. podstavku 2. dodano pravo na slobodu sindikalnog izvješćivanja i putem elektroničke pošte i obavijesti – pravo kojim Sindikat policije Hrvatske raspolaže kao potpisnik i stranka kolektivnog ugovora.

U raspravi su aktivno sudjelovali svi prisutni povjerenici, kao i predsjednik, glavni tajnik i glavni savjetnik i koordinator za druga državna tijela te je zajednički dogovoreno da će se ovakav oblik sastanaka i konzultiranja kroz koordinaciju održavati češće, kako bi na vrijeme mogli detektirati probleme, pokušali ih ispraviti i kako bi mogli informirati naše sindikalne povjerenike o svim aktivnostima, ciljevima i zadaćama Sindikata policije Hrvatske i njihovih predstavnika, a kako bi članovi i u tim državnim tijelima dobili puna prava i punu zaštitu koju imaju svi članovi Sindikata policije Hrvatske.

PODIJELI