Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

MUP RH Sjedište

povratak
Podijeli s prijateljima:
09.11.2021.

Nove epidemiološke mjere

Dana 5. studenog 2021. godine predsjednici Sindikata policije Hrvatske i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, reprezentativnih sindikata, sudjelovali su na sastanku s ministrom unutarnjih poslova g. Davorom Božinovićem i suradnicima, a vezano za nove mjere s ciljem sprječavanja širenja zaraze COVID-19 virusom. Na navedenom sastanku obaviješteni smo o promjenama koje donose nove mjere te očekujemo kako će tijekom ovog tjedna biti donesena službena uputa.
 
U iščekivanju donošenja službene upute MUP-a, u kojoj bi bio definiran način provođenja navedenih mjera (npr. provođenje testiranja, refundacija eventualnih troškova, postupanje s osobama koje odbiju testiranje i sl.), odnosno do primitka svih potrebnih i relevantnih informacija, nismo se javno oglašavali, već smo komunicirali isključivo s liječničkom strukom, povjerenicima, sindikalnim aktivistima i pojedinim medijima (načelno i na upit). Međutim, s obzirom da su se u međuvremenu, po našem mišljenju preuranjeno, oglasili neki drugi sindikati te iznijeli svoje stavove (naglašavamo da se radi o nereprezentativnim sindikatima koji ne zastupaju većinu zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova), smatramo potrebnim iznijeti okvirni stav o dosad poznatim činjenicama o novim mjerama i mogućem načinu njihove provedbe.
 
Mi kao Sindikat zastupamo prava svih članica i članova, bez obzira jesu li ili nisu cijepljeni i iz kojeg razloga, ili su preboljeli COVID - 19. Sindikat, policijski službenici, državni službenici i namještenici moraju poštovati odluke nadležnih tijela, a oko svih nedoumica i pitanja koje bi članovi mogli imati, savjetujemo se i dalje ćemo se savjetovati s našim pravnim službama, a osobito kada dobijemo sve relevantne informacije, nakon zaprimanja upute  Ministarstva.
 
Sindikat policije Hrvatske stoga poziva sve da se nove odluke poštuju, a u narednom razdoblju ćemo opravdanost i temelj tih odluka provjeriti putem sindikalnih odvjetničkih ureda i nadležnih institucija kao što su upravni i radni sudovi, Ustavni sud RH i dr. 
 
Pozivamo sve članice i članove da se, u slučaju da smatraju kako im je povrijeđeno bilo koje pravo, odmah jave svojim sindikalnim povjerenicima radi pružanja kvalitetne pravne pomoći koju naš Sindikat već preko 20 godina osigurava svojim članovima.
 
Na kraju, kao naš zaključni komentar, situacija (epidemiološka i u zdravstvenom sustavu) je ozbiljna, čega smo svi svjesni te smatramo kako ovo nije vrijeme za prikupljanje bilo kakvih bodova zauzimanjem bilo koje strane, osim one koje smo se temeljem donesenih odluka, propisa, zakona i odluka Ustavnog suda dužni pridržavati, niti za zastupanje stavova u javnosti koji su isključivo posao i nadležnost medicinske struke, a posebice epidemiologa, infektologa i imunologa te odluka institucija poput Vlade RH, Stožera civilne zaštite i Ustavnog suda. Pritom ćemo u slučaju bilo koje moguće povrede prava putem odvjetničkih ureda zastupati svakog našeg člana na jednak način i bez ikakve diskriminacije, bez obzira na njegovu vlastitu odluku. Također, smatramo da svaki pojedinac ima svoju svijest, savjest i pravo na odlučivanje da li se cijepiti ili ne cijepiti, kao i na moguće posljedice određenih odluka.