MUP RH Sjedište

24.01.2023.

Priopćenje: Neprovjerenom pričom dr. Sakoman stigmatizira rad cijele policije

Sindikat policije Hrvatske oštro osuđuje potencijalne nezakonite radnje policijskih službenika, ali ovu priču majke ovisnika je trebalo prijaviti policiji kako bi se utvrdile činjenice

Sindikat policije Hrvatske dosad nije imao nikakvih saznanja o policijskoj intervenciji o kojoj je danas u programu jedne televizijske kuće govorio dr. Slavko Sakoman te time, nažalost, nanio štetu svim policijskim službenicima koji odgovorno obavljaju svoje dužnosti. Žalosti nas da je dr. Sakoman u javnosti ispričao priču za koju je saznao iz treće ruke, bez ikakvih dokaza te da cijeli slučaj nije ranije prijavio policiji kako bi sve na vrijeme istražilo.

Priča o policijskim službenicima koji su na intervenciji na Staru godinu navodno konzumirali kokain, koju je dr. Sakomanu iznijela majka dugogodišnjeg ovisnika, prije nego se provedu relevantne provjere baca sjenu na rad cijele policije. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu dr. Sakoman je trebao znati koliko je nezgodno iznositi neprovjerene paušalne priče i koliko ovakvo generaliziranje može stigmatizirati policijske službenike. Sama priča bez konkretnih pojedinaca i prijave policiji može biti samo u kategoriji urbanih legendi ili nevjerojatnih događaja, za koje nitko nije siguran jesu li se ili nisu dogodili, pa tako i u ovom slučaju niti javnost niti dr. Sakoman ne mogu sa sigurnošću znati ili tvrditi da se navedeni događaj zaista dogodio, dok se isti ne prijavi i ne istraži.

U svom istupu je dr. Sakoman rekao kako ne bi želio da niti jedna obitelj spomenutih djelatnika MUP-a pretrpi štetu, no postavlja se pitanje je li iznoseći ovu priču razmišljao o šteti koja se nanosi svim drugim policajcima i njihovim obiteljima. Ne trebamo takav tip solidarnosti, već pozivamo dr. Sakomana da, ukoliko je upoznat sa svim detaljima slučaja, sve prijavi policiji kako bi se utvrdilo što se doista dogodilo.

Sindikat policije Hrvatske oštro osuđuje sve potencijalne nezakonite radnje policijskih službenika, no želimo naglasiti kako je prvo potrebno istražiti cijeli slučaj i utvrditi stvarne činjenice kako se ne bi nepotrebno bacala sjena na rad svih policijskih službenika koji svaki dan na dužnosti riskiraju svoje živote za naše sugrađane.