Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

MUP RH Sjedište

povratak
Podijeli s prijateljima:
24.11.2022.

Priopćenje SPH: Najniži koeficijenti nisu dovoljno povećani, dio službenika i namještenika ostaje na minimalcu

BEZ DOGOVORA SA SINDIKATIMA, POVEĆANI KOEFICIJENTI ZA VIŠE DRŽAVNE SLUŽBENIKE

Sindikat policije Hrvatske, povodom današnjeg donošenja Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, pohvaljuje konačno povećavanje najnižih koeficijenata za državne službenike i namještenike, od kojih je dio do sad dobivao minimalnu plaću, no najoštrije osuđuje što je Uredba donesena bez da je konačna verzija bila dostavljena reprezentativnim sindikatima potpisnicima Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a osobito Sindikatu policije Hrvatske, koji djeluje u svim državnim službama i zastupa sve državne službenike i namještenike. 
 
Najniži koeficijenti nisu povećani dovoljno te će i uz ovo povećanje za neka radna mjesta biti propisana minimalna plaća. Tražimo da se navedena Uredba doradi isključivo uz razgovor s predstavnicima reprezentativnih sindikata u svrhu kojoj je prvenstveno bila namijenjena, a to je rješavanje pitanja i poboljšanje uvjeta najnižih i najugroženijih radnih mjesta.
Naime, inicijativu o povećanju najnižih koeficijenata, s obzirom da dobar dio naših namještenika i neki službenici primaju minimalnu plaću, SPH je iznosio na pregovorima u zadnja tri navrata, a ponovno aktualizirao tijekom pregovora koji su započeli u rujnu ove godine, oko visine osnovice i materijalnih prava.
 
Na posljednjem sastanku prije potpisivanja Dodatka Kolektivnom ugovoru, kojim se uredilo navedeno pitanje, s premijerom je dogovoreno da se s predstavnicima SPH dogovori i Uredba kojom bi se regulirali najniži koeficijenti službenika i namještenika, kako se više ne bi moglo događati da sama Republika Hrvatska isplaćuje plaću koja je ispod minimalne, odnosno do visine minimalne plaće.
 
Održan je jedan načelni sastanak na kojem se razgovaralo o koeficijentima, no navedena Uredba nije odrađena kako je dogovoreno te je Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon isključivo tog jednog sastanka s predstavnicima SPH gdje su prezentirana povećanja, predložilo uredbu koja je zahvatila radna mjesta najnižih službenika i namještenika, ali i viših državnih službenika. 
 
Očito je da je Vlada RH i Ministarstvo pravosuđa i uprave nakon inicijalnog sastanka s predstavnikom SPH, na kojem se razgovaralo samo o povećanju najnižih koeficijenata, odlučilo dovršiti Uredbu bez daljnjeg uključenja socijalnih predstavnika, kako bi se takvi koeficijenti mogli provući neopaženo, što ne smatramo pravednim ni prihvatljivim.
 
Iz ovog slučaja jedino što preostaje je zaključak kako izgleda da pojedinci iz Vlade Republike Hrvatske ne shvaćaju reprezentativne sindikate kao socijalne partnere, pa se čak ne pridržavaju dogovora niti poštuju i provode naloge predsjednika Vlade RH.