Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

MUP RH Sjedište

povratak
Podijeli s prijateljima:
15.11.2021.

Tužbe u svezi isplate plaće zbog neuvećanja osnovice od 6% za 2016. godinu - Rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Ovim se putem očitujemo vezano za rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a koje će utjecati na tužbe u svezi razlike plaće zbog neuvećanja osnovice od 6% za 2016. godinu.
 
U prilogu možete pročitati kronološki tijek, budući da smo od početka bili na raspolaganju svojim članicama i članovima, kao što smo činili i u drugim slučajevima kad su istima bila povrijeđena prava - od 2006. godine i Sporazuma o visini osnovice za izračun plaće, preko 2009. godine i dodatka sporazumu između sindikata i Vlade RH kojim je utvrđeno da plaće državnih službenika i namještenika vrate na razinu prije 1. siječnja 2009. godine (prije uvećanja od 6% za 2009. godinu), radi duboke recesije, te posljedica odbijanja potpisivanja sporazuma od strane sindikata javnih službi, do pokretanja tužbi od strane više sindikata državnih i javnih službi kojim se tražila isplata razlike u 2016. godini jer se osnovica nije uvećala za 6% sukladno Sporazumu.
 
Također, navedene su aktivnosti Sindikata policije Hrvatske, pri čemu smo poduzimali korake uključujući i tzv. pilot tužbe, no nismo javno pozivali članstvo na podnošenje tužbi dok naši odvjetnički timovi ne dobiju prve pravomoćne presude, a kako se članovi ne bi izložili nepotrebnom riziku gubitka spora. Dodatno, u prilogu možete pročitati koje su poduzete i predviđene mjere za kompenzaciju i zaštitu članica i članova. Primjerice, kroz daljnje pregovore u 2017. godini, početkom 2018. te 2019. i 2020. godine, zadržali smo sve odredbe kolektivnog ugovora (pa i dodatak od 4, 8 i 10% koji je drugima ukinut), a utvrdili smo i uveli novi dodatak u osnovici plaće za policijske službenike i povećanje nekih drugih materijalnih prava poput božićnice, regresa i sl., kao i poštivanje Sporazuma o povećanju osnovice u 2020. i 2021. godini (pandemijskim i kriznim gospodarskim godinama), izboreno bez potrebe za štrajkom, za razliku od sindikata javnih službi koji su to uspjeli ugovoriti samo za školstvo, i to nakon dugotrajnog štrajka.
 
Važno je naglasiti da smo cijelo vrijeme pravovremeno i točno informirali članstvo o ovoj temi te o tome što i kako mogu poduzeti ako se odluče za pokretanje postupka.
 
U svibnju 2021. je pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu podnesen zahtjev za pokretanje tzv. Oglednog spora pred Vrhovnim sudom RH, čije je Rješenje predmet današnjeg dopisa, također kako bi se spriječilo stvaranje dodatnih sudskih troškova do donošenja te odluke. Sukladno najnovijim informacijama Vrhovni sud RH pod brojem Gop 1/2021-4 je dana 3. studenog 2021. godine, objavljeno dana 10. studenog 2021. godine, donio Rješenje kojim je odlučeno o prijedlogu Općinskog suda u Slavonskom Brodu u  predmetu Pr-84/2020 za rješavanje pravnih pitanja za jedinstvenu primjenu prava u predmetima radi isplate za razdoblje od 1. siječnja 2016. godine do 1. siječnja 2017. godine razlike u osnovici od 5.108,84 kn po kojoj je obračunavana plaća te osnovici po kojoj je trebala biti obračunata od 5.415,57 kn.
 
Navedenim Rješenjem Vrhovni sud je odlučio da državni službenici nemaju pravo na povećanu osnovicu za razdoblje od 1. siječnja 2016. godine do  1. siječnja 2017. godine u iznosu od 5.415,57 kn, bez obzira na odredbe 
 
 
koje su navedene u čl. 6. Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama od 23. prosinca 2016. godine („Ugovorne strane su suglasne, ako Vlada sa sindikatima javnih službi, ugovori materijalna prava povoljnije od ugovorenih za državne službenike i namještenike, jednako će se primijeniti i na državne službenike i namještenike.“ ).
 
Sukladno navedenoj odluci Vrhovnog suda, svi sudovi pred kojima su pokrenute tužbe za povećanje osnovice će donositi odluke/presude kojima se odbija tužbeni zahtjev.
 
Stoga, a kako bi se smanjili troškovi koje bi pojedini članovi morali platiti Općinskim državnim odvjetništvima (Državi) potrebno je što prije povući pokrenute tužbe.
 
Naši odvjetnici će bez ikakvih daljnjih poziva pojedinim članovima pokrenuti postupke povlačenja tužbi, kako bi se što prije reagiralo i na taj način maksimalno smanjilo troškove druge strane (nastale troškove koje bi Općinsko državno odvjetništvo potraživalo u svakom pokrenutom postupku), koje će pojedini članovi morati plaćati drugoj strani, dok s obzirom na besplatno pravno zastupanje neće morati snositi bilo kakve troškove zastupanja od strane odvjetnika sindikata (za razliku od nekih drugih).
 
Više pročitajte u opširnijem dopisu koji dostavljamo u nastavku.
 

Dokumenti