Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
17.11.2022.

Priopćenje SPH: Nužne su strože kazne za napadače na policijske službenike

Sindikat policije Hrvatske upozorava na neodgovarajuće kazne za osobe koje napadaju, a posebno teško ozljeđuju policijske službenike. Povod je presuda koja se ovih dana objavila u medijima, a radi se o teškoj tjelesnoj povredi policajca, za koju je osuđeni dobio samo šest mjeseci bezuvjetnog i godinu dana uvjetnog zatvora. S obzirom na uračunavanje vremena provedenog u istražnom zatvoru, počinitelj uopće neće morati u zatvor jer je kaznu već odslužio.
 
Neprihvatljivo je da osoba koja je teško ozlijedila policajca, a ranije je osuđena i na deset godina zatvora kao pripadnik bande pljačkaša, praktički uopće nije kažnjena. S obzirom da je presuda nepravomoćna, ne možemo u detalje komentirati slučaj, ali možemo upozoriti nadležne institucije da blage kazne za ovakve počinitelje ne odvraćaju od nasilja prema policijskim službenicima.
 
Sindikat policije Hrvatske kontinuirano upozorava na problem nasilja prema policijskim službenicima te su kroz godine u praksi kazne za napadače u velikom broju postrožene. S obzirom da su tako smanjena i ubojstva policajaca, ključno je nastaviti sa izricanjem primjerenih, strogih kazni za počinitelje.