Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU KRAPINSKO-ZAGORSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
04.05.2023.

Priopćenje SPH: Sindikat policije Hrvatske pozdravlja odluku o povećanju mirovina po posebnim propisima

Iz Sindikata su više od deset godina upozoravali na nepravednu odluku donesenu 2010. godine

Predstavnici Sindikata policije Hrvatske pozdravljaju odluku Vlade RH, kojom se nakon više od 12 godina ukida 10-postotno smanjenje mirovina po posebnim propisima. Još od početka velike gospodarske krize koja je nastupila 2009. godine, Sindikat policije Hrvatske upozoravao je čelnike tadašnje vlade da se odustane od spornih izmjena u mirovinskom sustavu, odnosno mirovina po posebnim propisima. Podsjećamo da ovo nije bio jedini tzv. krizni porez, već su mirovine po posebnim propisima pored umanjenja od ovih 10 posto, također još jednom bile umanjene za 10 posto za iznose od preko 5.000,00 kuna. Nažalost, Sindikat policije Hrvatske tada uopće nije bio uključen u izradu zakona koji regulira mirovine po posebnim propisima (Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba) niti je imao priliku navesti s kojim su se izazovima već tada borili umirovljeni policajci, hrvatski vojnici te branitelji kao i ostale kolege koji su ostvarivali mirovine po posebnim propisima. 
 
„Prošle godine smo pokrenuli inicijativu da se ovaj Zakon izmijeni, stoga ovu odluku svakako pozdravljamo. Podsjećamo na to da je važno razjasniti po kojim su to kriterijima policijski službenici „privilegirani“, odnosno po kojim su kriterijima njihove mirovine „privilegirane“. Zbog težine posla i nemogućnosti da nakon određenog broja godina rada ili godina starosti i dalje obavljaju zahtjevne policijske poslove, policijski službenici mogu otići u mirovinu nešto ranije u odnosu na ostale građane. To je dakle jedina privilegija policajca - mogućnost ranijeg odlaska u mirovinu. Međutim, do sada, uz dva krizna poreza, umanjivanjem od 20 posto te mirovine su zapravo bile „podvlaštene“ i tek sada dolaze na razinu koja bi mogla biti usporediva s prosječnim mirovinama zaposlenika koji odrade puni radni staž, a na slično rangiranim radnim mjestima. To je ono što je nama minimum prihvatljivosti za mirovine policijskih službenika po posebnim uvjetima. Žao nam je što se mirovine policijskih službenika vrlo često poistovjećuju s mirovinama drugih kategorija koje u mirovinu idu po posebnim propisima (poput saborskih zastupnika, visokih državnih dužnosnika, predsjednika Republike itd.) jer su to također mirovine po posebnim uvjetima, ali iznosi istih su neusporedivo veći u odnosu na niske mirovine policijskih službenika. Stoga bilo kakvo uspoređivanje za nas nije samo neprimjenjivo, već je i uvreda policijskim službenicima“, izjavio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. 
 
Cilj djelovanja Sindikata policije Hrvatske svakako jest biti ključan sugovornik u temama koje se tiču zaštite prava svih službenica i službenika koji svakodnevno rade na sigurnosti građana.