Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU KRAPINSKO-ZAGORSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
22.02.2024.

Priopćenje: Usvajanje Uredbe o plaćama u državnoj službi

Sindikat policije Hrvatske ovim putem želi zahvaliti svima koji su u proteklih godinu i pol dana sudjelovali u postupku donošenja Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te popratnih uredbi koje propisuju koeficijente plaća svih zaposlenih u državnim službama. Zahvaljujemo na teškim, ali konstruktivnim razgovorima i pregovorima o pojedinim aspektima samog Zakona. To se prvenstveno odnosi na predstavnike Ministarstva pravosuđa i uprave vezano uz uredbe za jedinstvena radna mjesta i posebna radna mjesta, te Ministarstva unutarnjih poslova oko uredbi o koeficijentima policijskih službenika.
 
Kao što smo naveli, postupak je bio dugotrajan i često vrlo težak, ali možemo izraziti zadovoljstvo postignutim rezultatima budući su usvojeni mnogi naši prijedlozi za pojedina radna mjesta. Sadašnje uredbe rezultat su mnogo rada, a vrijeme će pokazati jesu li neka radna mjesta premalo vrednovana, pa ćemo u razdoblju pred nama po potrebi tražiti i daljnje korekcije.
 
Vjerujemo da će se od 1. ožujka, a s isplatom u travnju, plaće u državnim službama konačno dovesti na razinu koja će omogućiti život koji nije na rubu egzistencije kao što je bio dosad, osobito kod onih s najnižim primanjima.
 
S navedenim izmjenama plaće u državnim službama u pravilu neće biti ispod 1.000,00 eura neto za državne službenike bez radnog iskustva, te ispod 850,00 eura za najnižu prosječnu neto plaću namještenika.
 
Zadovoljni smo da je zahvaljujući pregovorima čak i premašen jedan od ključnih zahtjeva našeg sindikata, pa će početne plaće policijskih službenika, umjesto 1.000,00 eura koliko smo željeli, biti oko 1.100,00 eura, naravno ovisno o osobnim odbicima i više.
 
Zahvaljujemo i Vladi Republike Hrvatske na donošenju uredbi, čime je ispunila svoje obećanje da će zakon i uredbe biti doneseni najkasnije do kraja ovog mjeseca, što je učinjeno, te isplatu prve uvećane plaće možemo očekivati na plaći iza Uskrsa u travnju.