Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
31.10.2022.

Izjašnjavanje SPH u svezi prijedloga Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice plaće i drugih materijalnih prava

Dana 27. listopada 2022. godine uputili smo vam dopis kojim smo vas izvijestili o prijedlogu Vlade Republike Hrvatske u svezi povećanja osnovice plaće i drugih materijalnih prava sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
 
Vlada RH iznijela je sljedeći prijedlog:
  • povećanje osnovice od 6% s 1. listopadom 2022. godine (isplata na plaći u studenom),
  • povećanje osnovice od 2% s 1. travnjem 2023. godine (isplata na plaći u svibnju),
  • povećanje pojedinih neoporezivih primitaka državnih službenika i namještenika - božićnica i regres bi se povećali sa sadašnjih 1.500,00 kn na 1.750,00 kn (uvećana božićnica bi bila isplaćena već u ovoj godini, a regres u narednoj godini) te povećanje dara za dijete sa 600,00 kn na 753,45 kn (100 €), s primjenom već od ove godine.
U vremenu od 27. do 31. listopada 2022. godine, do 9:00 sati, anketom je provedeno izjašnjavanje članova i glavnih podružnica o prihvaćanju ili neprihvaćanju novog prijedloga Vlade RH. 
 
Izjašnjavanju putem članstva pristupilo je 14 glavnih podružnica, a 6 glavnih podružnica izjasnilo se putem tijela Sindikata. 
 
U glavnim podružnicama koje su provodile izjašnjavanje putem članstva, istom je pristupilo preko 4000 članova, od kojih se 66,16 % izjasnilo ZA i 33,84 % PROTIV prihvaćanja ponude Vlade RH.
 
Slijedom navedenog, danas ćemo potpisati Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, a i samim time omogućiti da se povećanje osnovice plaće za državne službenike i namještenike od 6% primjeni već od plaće za listopad koja se isplaćuje u studenom. 
 
Napominjemo kako Pregovarački odbor sindikata državnih službi ima dva sindikata od kojih Sindikat policije Hrvatske u istome ima 57,92 % glasova te, sukladno navedenom, Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike ili njegove dodatke nije moguće potpisati bez da to prihvati Sindikat policije Hrvatske. 
 
Zahvaljujemo svim našim članovima koji su se odazvali  prvoj i drugoj anketi prilikom ovog ciklusa pregovora, kao i svim našim povjerenicima i glavnim povjerenicima koji su pomogli da se izjašnjavanje provede.

Dokumenti