Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU SISAČKO-MOSLAVAČKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
25.10.2022.

Izjašnjavanje SPH u svezi prijedloga Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice plaće i drugih materijalnih prava

Dana 19. listopada 2022. godine uputili smo vam dopis kojim smo vas izvijestili o prijedlogu Vlade Republike Hrvatske u svezi povećanja osnovice plaće i drugih materijalnih prava sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
 
Vlada RH iznijela je sljedeći prijedlog:
  • povećanje osnovice od 4% s 1. listopadom 2022. godine 
  • povećanje osnovice od 2% s 1. siječnjem 2023. godine (umjesto s 1. travnjem 2023. godine iz prethodne ponude),
  • povećanje pojedinih neoporezivih primitaka državnih službenika i namještenika - božićnica i regres bi se povećali sa sadašnjih 1.500,00 kn na 1.750,00 kn (uvećana božićnica bi bila isplaćena već u ovoj godini, a regres u narednoj godini) te povećanje dara za dijete sa 600,00 kn na 750,00 kn, s primjenom već od ove godine.
U vremenu od 19. do 25. listopada 2022. godine, do 10:00 sati, anketom je provedeno izjašnjavanje članova i glavnih podružnica o prihvaćanju ili neprihvaćanju novog prijedloga Vlade RH. Većina glavnih podružnica odlučila je provesti neposredno anketiranje članova. Slijedom provedenog izjašnjavanja članova i glavnih podružnica, obavještavamo vas kako Sindikat policije Hrvatske nije prihvatio navedeni prijedlog Vlade RH
 
Nastavno na navedeno, prema Vladi RH uputili smo dopis kojim ih obavještavamo kako ne prihvaćamo navedeni prijedlog i zatražili održavanje novog sastanka kako bi se prijedlog povećanja osnovice plaće i materijalnih prava dodatno povećao, a samim time i izbjegli eventualni kolektivni radni spor i sindikalne akcije.  
 
Očekujemo da Vlada Republike Hrvatske izađe s novom, korigiranom ponudom te da nastavimo daljnje razgovore oko sklapanja Dodatka Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
 
Također, obavještavamo vas kako iz razloga što nismo prihvatili prijedlog Vlade RH, a izmjene ili dodatak Kolektivnog ugovora se ne može potpisati bez Sindikata policije Hrvatske obzirom da predstavljamo većinu u Pregovaračkom odboru sindikata državnih službi, isti neće stupiti na snagu. Drugim riječima, do novog prijedloga i eventualnog sklapanja Dodatka Kolektivnog ugovora kojim bi se ugovorilo povećanje, osnovica plaće i druga materijalna prava ostaju kao i do sada.
 
O daljnjim okolnostima i informacijama pravovremeno ćemo vas izvijestiti.