Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU VARAŽDINSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
14.12.2022.

Održan znanstveno-stručni skup „Policija kao zaštitnik ljudskih prava“

Institut za javnu upravu, u suradnji sa Sindikatom policije Hrvatske i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, organizirao je znanstveno-stručni skup „Policija kao zaštitnik ljudskih prava“ u Zagrebu, 14. prosinca 2022. godine.
 
O organizaciji policije i specifičnosti položaja policijskih službenika govorio je prof. dr. sc. Ivan Koprić, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a o suvremenim trendovima zapošljavanja i obrazovanja policijskih službenika govorili su prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc.Teo Giljević i doc. dr. sc. Iva Lopižić, s istog fakulteta.
 
Potom je o postupanju policije u očima pučkog pravobranitelja govorio dr. sc. Saša Rajić, zamjenik pučke pravobraniteljice, a o ulozi policije u zaštiti ljudskih prava tražitelja međunarodne zaštite i izbjeglica predavala je izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak, s Pravnog fakulteta u Zagrebu.
 
O vrlo aktualnoj temi nadzora državne granice i zaštiti prava migranata govorio je prof. dr. sc. Frane Staničić (Pravni fakultet u Zagrebu), a potom je g. Matko Lovreta (Grad Makarska) održao izlaganje o lokalnom redarstvu - postupanju i ovlastima, nakon kojeg je uslijedilo izlaganje prof. dr. sc. Frane Staničića o lokalnom redarstvu između decentralizacije i efikasnosti.
 
O unutarnjoj kontroli nad radom policije govorio je Željko Kralj, voditelj službe unutarnje kontrole MUP-a, a izv. prof. dr. sc. Teo Giljević komentirao je građanski nadzor nadradom policije.
 
Jedna od tema bilo je i mirenje u predmetima pritužbi na rad policijskih službenika izv. prof. dr. sc. Aleksandra Maršavelskog s Pravnog fakulteta u Zagrebu.
 
Zaključno, poslušali smo izlaganje o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika koje je predstavio dr. sc. Damir Juras iz MUP-a.
 
Zahvaljujemo Institutu za javnu upravu i Pravnom fakultetu u Zagrebu što su prepoznali značaj ove teme i okupili nas kako bismo objektivno sagledali sadašnje stanje te se usmjerili prema budućim ciljevima za policiju.
 
Kao suorganizator skupa, zahvaljujemo posebno i svim predavačima, kao i našim sindikalnim povjerenicima koji su prepoznali važnost ove teme.
 
Posebno hvala i svim uzvanicima iz MUP-a, koji su svojim dolaskom pokazali kako policija želi i mora napredovati u ovim izazovnim vremenima. 
 
Kako je naša statutarna obveza educirati naše sindikalne povjerenike, ovaj znanstveno-stručni skup bio je idealna prilika za učenje i profesionalni razvoj.