Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU VARAŽDINSKA

povratak
Podijeli s prijateljima:
16.12.2022.

Priopćenje SPH: Izmijenjeni Zakon o radu nosi benefite za članove reprezentativnih sindikata

Sindikat policije Hrvatske pozdravlja izmjene Zakona o radu koje je danas usvojio Hrvatski sabor, posebice donošenje članka 54. koji donosi povoljnija prava za članove reprezentativnih sindikata koji pregovaraju o kolektivnom ugovoru. 
 
Drago nam je da su Vlada RH i Hrvatski sabor prihvatili naš prijedlog da se honorira rad reprezentativnih sindikata koji pregovaraju o kolektivnim ugovorima te da će se naši članovi, kao i svi oni koji će to tek postati, nagraditi simboličnom godišnjom naknadom, što je u skladu s hrvatskim zakonima i Ustavom RH, ali i europskim zakonodavstvom. 
 
Sindikalno pregovaranje predstavlja određene troškove za sindikate, koji se financiraju iz članarina i vjerujemo da je pošteno da zbog toga članovi tih sindikata dobiju godišnju naknadu. Osim što će ona sigurno pomoći našim članovima s najnižim plaćama, i nama će omogućiti da im osiguravamo bolje radne uvjete i materijalna prava. Ukratko, to znači da će naši članovi, kao i članovi drugih sindikata koji s Vladom RH sudjeluju u pregovorima o Kolektivnom ugovoru, moći ugovoriti dodatne pogodnosti što se tiče materijalnih prava koja će se moći ugovoriti na godišnjoj razini u visini do dvostruke prosječne članarine sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.
 
Istovremeno je bitno istaknuti da se uvođenjem ove odredbe na ukidaju već ostvarena prava onima koji nisu članovi reprezentativnih sindikata.