Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU ZAGREBAČKA / GRAD ZAGREB

povratak
Podijeli s prijateljima:
05.02.2021.

Povećanje osnovice i porezne izmjene u 2021. godini

2021. godina na samom početku donosi dvije bitne izmjene. 
 
Prva izmjena odnosi se na to da će u veljači, tj. na plaći koja se u veljači isplaćuje za siječanj 2021., biti isplaćena prva plaća s ugovorenim povećanjem sukladno Dodatku III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Ovime će se plaća za siječanj isplatiti s povećanom osnovicom za izračun plaće od 4,04%, a koja sada iznosi 6.044,51 kn. 
 
2019. godine potpisan je Dodatak II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojim je za razdoblje 2020. ugovorena visina osnovice, a koja je u konačnici trebala biti povećana na razinu 6.044,51 kn već s plaćom  za listopad 2020. Nažalost, zbog krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, bili smo prisiljeni pristati (uz vašu suglasnost kroz anketu) na odgodu primjene te razine osnovice te je Dodatkom III Kolektivnom ugovoru ugovoreno  da ona kreće s isplatom plaće za siječanj 2021.
 
Također, s plaćom za siječanj 2021. isplatit će se i dodatnih 2% povišenja plaće policijskim službenicima raspoređenim na radnim mjestima SSS, dogovorenih Sporazumom o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike sklopljenim s Vladom RH. Primjera radi, uračunaju li se sva spomenuta povećanja, neto plaća policijskog službenika SSS sa koeficijentom 0,85, bez radnog staža i djece, a s adresom u Zagrebu (prirez 18%), za siječanj 2021. bit će 476,59 kuna viša nego je bila u rujnu 2019. Za službenika koji u istim okolnostima ima još i 20 godina staža, porast plaće u navedenom razdoblju iznosio bi 557,37 kuna.
 
Druga izmjena odnosi se na stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se, između ostalog,  stopa poreza na dohodak smanjuje s 24% na 20%, a što ćete osjetiti kroz povećanje vašeg osobnog dohotka. Kako se pri obračunu poreza na dohodak primjenjuje osobni odbitak koji se ove godine kreće od 4.000 kuna mjesečno i povećava se s brojem uzdržavanih osoba, oni s većim primanjima i više uzdržavanih osoba osjetit će najveće povećanje po ovoj osnovi.
 
S  time smo ispunili naše strateške ciljeve, kao i ono što je članstvo podržalo na izjašnjavanju u svibnju 2020. godine u svezi prihvaćanja Dodatka III Kolektivnom ugovoru. Ovime smo zaštitili visinu osnovice za izračun plaće u ovoj godini te osigurali da se ista ispoštuje i isplati unatoč gospodarskoj, financijskoj i epidemiološkoj krizi.