Službene stranice prvog hrvatskog policijskog sindikata

PU ZAGREBAČKA / GRAD ZAGREB

povratak
Podijeli s prijateljima:
03.02.2021.

Sastanak predstavnika Sindikata policije Hrvatske i Ministarstva pravosuđa i uprave

Dana 2. veljače 2021. godine, u Ministarstvu pravosuđa i uprave održan je još jedan u nizu sastanaka između predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave i predstavnika Sindikata policije Hrvatske.
 
Na navedenom sastanku Ministarstvo pravosuđa i uprave predstavljali su državni tajnik Josip Salapić, pomoćnica ministra Jana Špero, načelnik Sektora Zvonko Jurčec i načelnik Sektora za upravne poslove zatvorskog sustava Robert Orbanić. Sastanak je održan na  inicijativu predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave, a tema je bila donošenje Zakona o izvršavanju kazne zatvora. 
 
Državni tajnik Josip Salapić izvijestio je predstavnike Sindikata policije Hrvatske da su razmotreni svi naši zahtjevi i prijedlozi, kao i naš zahtjev za slanjem amandmana na Nacrt prijedloga Zakona o izvršenju kazne zatvora koji smo  29. siječnja 2021. godine uputili prema Vladi RH i Klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru.  Međutim, unatoč našem dosadašnjem angažmanu po navedenom pitanju, niti jedan od naših prijedloga nije usvojen, već će, sukladno obavijesti državnog tajnika, Zakon biti donesen u Hrvatskom saboru krajem ovog tjedna. 
 
Izuzetak se odnosi na članak 41. st. 1. prijedloga Zakona koji je amandmanom od 20. siječnja 2021. godine izmijenjen te je zakonska obveza sudjelovanja pravosudnih policajaca u podjeli prethodno pripremljene medicinske terapije zatvorenicima premještena u čl. 27. st. 3., što i nije neka bitna izmjena.
 
Povedena je rasprava na kojoj su predstavnici Ministarstva dodatno argumentirali svoje stavove vezano uz naš prijedlog za slanjem amandmana, dok su predstavnici Sindikata policije Hrvatske ostali kod svog stava koji se odnosi na čl. 41. st. 1. i čl. 36. prijedloga Zakona (otpremnine ovlaštenih službenih osoba) te dodatno obrazložili svoje stajalište. Predlagatelje Zakona dodatno smo upozorili na moguće posljedice koje će eventualno prouzročiti usvajanje ovakvog Zakona, kao i na manjkavosti koje će u praksi pokazati njegova primjena.
 
Nastavno na donošenje Zakona, a kada isti stupi na snagu, državni tajnik Josip Salapić (što je potvrdila i pomoćnica ministra Jana Špero) obvezao se da će u radna tijela za izradu uredbi i pravilnika vezanih uz sam Zakon aktivno uključiti predstavnike Sindikata policije Hrvatske, o čemu će se uputiti obavijest krajem ovog mjeseca.
 
Ponavljamo kako se Sindikat policije Hrvatske kroz niz sastanaka, cjelovitim prijedlogom Zakona kroz e- savjetovanja, a i formalno putem dopisa te kroz niz drugih aktivnosti u protekle dvije godine pokušao izboriti za bolji status pravosudnih policajaca te ćemo i nadalje raditi u istom cilju.
 
O svim daljnjim aktivnostima i informacijama pravovremeno ćemo vas obavještavati.